energetski pregled poduzeca

Provedba energetskih pregleda u poduzećima do 05.12.2015.

Rok za obavljanje prvog energetskog pregleda u velikim poduzećima

U posljednje vrijeme mnogo se govori o provođenju energetskih pregleda u velikim poduzećima. Razlog tome je i rok do kojega su energetski pregledi trebaju biti obavljeni ili makar započeti. Naime, prema Zakonu o energetskoj učinkovitosti iz 2014. g. velika poduzeća obavezna su prvi energetski pregled izraditi do 5.12.2015. godine, ali Pravilnik o provedbi istih pregleda još uvijek nije stupio na snagu te je donesena odredba kojom se omogućuje odgoda pregleda na godinu dana, ali pod uvjetom da je poduzeće već započelo s bilo kojim dijelom energetskog pregleda.

Koja poduzeća moraju obaviti energetski pregled i izraditi energetski certifikat?

Pravilnik za provođenje energetskog pregleda odnosi se na trgovačka društva koja, temeljem Zakona o energetskoj učinkovitosti ispunjavaju barem dva od ovih uvjeta:

  • da ukupna aktiva tvrtke iznosi najmanje 130.000.000 kuna,
  • godišnji prihod iznosi najmanje 260.000.000 kuna
  • prosječno je zaposleno najmanje 250 radnika tijekom poslovne godine

Sva velika poduzeća energetski pregled moraju provoditi svake 4 godine.

Za sufinanciranje energetskih pregleda i certifikata moguće je dobiti bespovratna sredstva do 50.000 kuna. Javni poziv otvoren je do 20. ožujka 2015. godine, a za velika poduzeća do 5. prosinca 2015. Za više informacija pošaljite upit na info@k-tim.hr ili ispunite kontakt formu.

 

Bespovratna sredstva FZOEU za energetsku obnovu u komercijalnom sektoru

Preduvjet korištenja bespovratnih sredstava Fonda za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu velikih poduzeća je i obavljanje samog energetskog pregleda.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogućava bespovratna sredstva za:
  • energetsku obnovu nestambenih zgrada (subvencija do 1.400.000 kn ili zajam do 7.000.000 kn)
  • energetsku učikovitost u proizvodnji – sufinanciranje projekata u proizvodnim postrojenjima kojima se smanjuje potrošnja energije barem 20%

Ako želite iskoristiti bespovratna sredstva za energetski pregled ili energetsku obnovu kontaktirajte nas na info@k-tim.hr.

Više o korištenju bespovratnih sredstava za projekte energetske učinkovitosti u poduzećima možete saznati i u prezentaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

PRILOZI: