Projekti energetske obnove višestambenih i zgrada javnih ustanova

 

12.10.2016. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je projekte energetske obnove višestambenih zgrada i zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Prvi poziv biti će objavljen 17. listopada i biti će otvoren 90 dana.

Uvjet koji višestambena zgrada mora ispuniti kako bi se prijavila je 50% ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini. Najniži iznos prihvatljivih sredstava koji prijavitelji mogu tražiti je 150.000,00, a najviši 16.500.000,00 kn po jednoj višestambenoj zgradi” – istaknuo je Kuščević.

Provedba energetske obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60%, a projektna dokumentacija u iznosu od 85%.

Na poziv se mogu javiti:

  • jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju tu djelatnost
  • javne ustanove koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja

Što više projekata realiziramo ostvarujemo veće energetske uštede, smanjiti ćemo emisiju ugljikova dioksida, popraviti vizuru gradova i naselja te život, rad i boravak u tim zgradama učiniti ugodnijim” – rekao je Kuščević.

 

Dodatne informacije možete pročitati i na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.