objava natječaja energetska obnova

Objava natječaja za znanstvene projekte iz područja klimatskih promjena vrijedan 17 milijuna kuna

01.04.2016. Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj vrijedan 17 milijuna kuna za prijavu znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu Programa poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016.

 

Natječaj će trajati 90 dana, a na njega se mogu javiti visoka učilišta, javni znanstvenu instituti i znanstveni instituti te druge pravne osobe koje obavljaju znanstvenu djelatnost. Projekti će se sufinancirati u 100% iznosu, a znanstvenici će od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moći dobiti od 500 tisuća do 2 milijuna kuna, ovisno o vrsti projekta.

 

U izradi Programa sudjelovali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a sredstva je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od prodaje emisijskih jedinica.

 

„Kriteriji za vrednovanje projektnih prijedloga temeljit će se na kompetitivnosti, inovativnosti te doprinosa predloženog istraživanja i mogućnosti primjene rezultata u javnom ili gospodarskom sektoru“ –objasnio je direktor Fonda Sven Müller.

 

Tražit će se prijedlozi inovacija za povećanje energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja štetnih emisija. Očekuju se i ideje kako bolje predvidjeti, prevenirati i ublažiti posljedice suša, poplava i šumskih požara koji su posljedice klimatskih promjena. Rezultati projekata omogućit će i znanstveno utemeljeno donošenje razvojnih politika Hrvatske.

 

„Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj koji će omogućiti da se naši znanstvenici aktivno uključe u rješavanje problema uzrokovanih klimatskim promjenama“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Više o natječaju:  HRZZ NATJEČAJ