dostava projektnih prijedloga energetska obnova

Predstavljen natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna

U hotelu Sheraton u Zagrebu 9. Svibnja 2016. održana je konferencija INNOVA 2016. povodom objave otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ čija vrijednost iznosi 748 milijuna kuna.

Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su savjetnik predsjednika Vlade RH za gospodarstvo Jakša Puljiz, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

U prosjeku se u Europskoj uniji izdvaja nešto više od 2 posto BDP-a za istraživanje i razvoj, Hrvatska trenutno izdvaja samo 0,8 posto BDP-a. Prema svim važnijim strateškim dokumentima Republike Hrvatske, potrebno je ostvariti 1,4 posto izdvajanja do 2020. godine.

Sredstva iz ovog natječaja namijenjena su poduzetnicima za provođenje projekata istraživanja i razvoja koji će rezultirati novim ili znatno poboljšanim proizvodom ili uslugom. Najniža vrijednost potpore iznosi 190 tisuća kuna dok je najviša vrijednost potpore 56 milijuna kuna.

Konferencija INNOVA 2016. u Zagrebu samo je početak predstavljanja natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. U idućih mjesec dana planirano je održavanje još tri takve konferencije u Opatiji, Splitu i Osijeku, kao i održavanje edukacijskih radionica u ostalim gradovima Hrvatske.

Nakon uvodnog dijela konferencije, ministar Tolušić, ministar Panenić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unijeTomislav Petric sudjelovali su u svečanom potpisivanju ugovora za strateške projekte „Podrška inicijativi klastera konkurentnosti“, ukupne vrijednosti 67.494.068,00 kuna i „Podrška uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi“ ukupne vrijednosti 66.294.768,00 kuna.