Sven Muller Fond za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost

Direktor Fonda Sven Müller najavio subvencije za energetsku učinkovitost u 2016. godini

Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u intervjuu na Soundset radiju osvrnuo se na rezultate rada Fonda u prošloj godini te je najavio nastavak subvencioniranja projekata energetske učinkovitosti i u 2016. godini. Također, direktor se nada i uspješnoj suradnji s novom Vladom i ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem.

Direktor Fonda naveo je neke od rezultata uspješnih projekata koji su se odvijali prošle godine, s naglaskom na energetsku obnovu kuća za koju je sredstva dobilo 9.300 građana, a dio tih sredstava je već i isplaćen na njihove račune. Fond je 2015. godine sufinancirao programe namijenjene građanima i poduzetnicima, ali i gradovima i općinama u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna, što je mnogo više nego prijašnjih godina te se takav trend povećanja očekuje i u 2016. godini.

 

Energetska obnova zgrada u 2015.

Što se tiče energetske obnove zgrada u kojima se troši 40% ukupne energije u Hrvatskoj, spomenuto je da Fond sufinancira projektnu dokumentaciju u iznosu od 100% opravdanih troškova, a jedan od uvjeta je da se s energetskom obnovom započne u roku od dvije godine. Kako Müller napominje, u zgradama su moguće uštede od 30 do 60% te je period povratka investicije vrlo kratak.
U prošloj godini 284 zgrade su dobile sredstva za sufinanciranje energetske obnove, s time da još uvijek nisu objavljeni rezultati posljednjeg natječaja na koji se prijavilo još 300-tinjak zgrada.

Direktor Fonda na kraju je najavio je i ponovno sufinanciranje energetski učinkovitih uređaja, kao i kupnje električnih vozila.

Kompletan intervju možete pročitati i poslušati na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.