energetski certifikat za apartmane

Do 01.01.2016. SVI iznajmljivači moraju napraviti energetski certifikat

U posljednje vrijeme u medijima se mnogo govori o energetskim certifikatima za apartmane (iznajmljivače). Kruže razne priče o tome kako se može izbjeći i zaobići zakon i kako ipak nije potrebno posjedovati energetski certifikat za apartman ili “privatni smještaj”.

Da bi Vas odmah na početku riješili nedoumica, Zakon o gradnji (Narodne novine 153/13) koji je trenutno na snazi kaže sljedeće:

“Odredba o obvezi pribavljanja energetskog certifikata u dijelu koji se odnosi na iznajmljivanje, davanje u zakup i davanje na leasing zgrade ili njezinog posebnog dijela, sukladno članku 203. Zakona, stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2 bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).” Izvor – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Iz gore navedenog potpuno je jasno da SVI iznajmljivači nekretnina moraju izraditi energetski certifikat do 01.01.2016. godine. Ukoliko to ne učine mogu dobiti propisanu novčanu kaznu od 5.000 do 10.000 za fizičke osobe te od 15.000 do 30.000 kuna za pravne osobe. Možemo zaključiti da napisi u novinama i na portalima kao što je ovaj nisu točni.

Stav udruga i klubova iznajmljivača

Napisi raznih udruga iznajmljivača govore o tome kako izbjeći izradu energetskih certifikata, ali Zakon je već na snazi te ga se treba pridržavati bez iznimke. Udruge Zakon tumače na svoj način i koriste terminologiju (“privatni smještaj” i slično) različitu od one koja se spominje u Zakonu, ali moramo napomenuti da su to pravno neutemeljeni pokušaji izbjegavanja Zakona te je pametnije sada platiti manje za izradu energetskog certifikata nego kasnije mnogo više za kaznu, a nakon toga finalno i izradu certifikata.