Energetski pregled i certifikat

Vršimo energetske preglede i izrađujemo energetske certifikate na području cijele Hrvatske, za sve vrste nekretnina (kuće, stanove, zgrade, industrijske objekte). Nužni su ukoliko prodajete/iznajmljujete ili želite energetski obnoviti Vašu nekretninu. Nakon ulaska Hrvatske u EU počela je obveza izdavanja energetskih certifikata za postojeće zgrade, tj. stanove u tim zgradama koji se prodaju.

 

Energetski pregled

Energetski pregled zgrade provodi se da bi se utvrdilo postojeće stanje zgrade i mogućnosti za smanjenje potrošnje energije. Energetski pregled zgrade je sustavan postupak za stjecanje odgovarajućeg znanja o postojećoj potrošnji energije i energetskim svojstvima zgrade ili skupine zgrada koje imaju zajedničke energetske sustave, za utvrđivanje i određivanje isplativosti primjene mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti te izradu izvješća o energetskim pregledima zgrade s prikupljenim informacijama i predloženim mjerama, a obavlja ga ovlaštena osoba. Energetski pregled može provoditi samo osoba koja je za to ovlaštena od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Energetski certifikat

Moguće je ostvariti 100% bespovratnih sredstava za energetski pregled i certifikat zgrade putem javnih poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ne znate kako? Zato smo mi tu da Vam pomognemo.

Pošaljite upit na info@k-tim.hr i rado ćemo Vam pomoći.

 

Energetski certifikat

Energetski certifikat je dokument kojim se utvrđuje energetski razred objekta (zgrade, kuće, stana...), predočuje energetske karakteristike zgrade i daje informacije o potrošnji energije. Energetski certifikat sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala i izradila energetski certifikat, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji za referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja tehničkih pojmova, popis primijenjenih propisa i normi.

Uz sve nabrojane podatke u energetskom certifikatu nalaze se i prijedlozi mjera za energetski učinkovito poboljšanje energetskih svojstava zgrade. Takav prijedlog može uključivati mjere koje se provode u vezi s obnovom ovojnice zgrade (fasade) ili tehničkih sustava zgrade (npr. termotehnika - sustav grijanja/hlađenja). Prijedlog mjera sadrži i korake za provedbu istih, procjenu razdoblja povrata ulaganja i analizu troškova.

 

Energetski certifikat primjerTko sve mora izraditi energetski certifikat?

 

Nove zgrade prije uporabe odnosno puštanja u pogon moraju imati energetski certifikat izrađen na način kako je propisano Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju. Postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat i predan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o prodaji od 1. srpnja 2013. godine. Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu, prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svake godine objavljuje javne pozive i natječaje za sufinanciranje energetskih pregleda i certifikata, a prijavom na njih možete ostvariti i do 80% bespovratnih sredstava. Kontaktirajte nas putem kontakt forme ili emaila info@k-tim.hr da bi i vi ostvarili pravo na subvenciju!

K-TIM vas informira i educira o bespovratnim sredstvima, poticajima i ostalim mogućnostima financiranja, a više o svemu možete saznati na stranicama energetska obnova zgrada.