zimski energetski paket

Europska komisija predstavila “zimski energetski paket”

U srijedu je Europska komisija predstavila “zimski energetski paket”. Cilj je povećanja obaveza za energetsku učinkovitost do na 30% , te smanjivanje ugljičnog dioksida za 40% do 2030. godine.

Prema objavi komisije od 2021. ovaj set zakona trebao bi od 2021. dovesti do investiranja do 177 milijardi eura javnog i privatnog novca godišnje, čime bi BDP u narednom desetljeću porastao za 1% a stvorilo bi se 900.000 novih radnih mjesta.

“Kada je riječ o izmjeni direktive o eko-dizajnu proizvoda,studija utjecaja koja se referirala na komisijin prijedlog, procjenjuje da će postojeća direktiva dovesti do uštede 48 TWh ušteda u komercijalnim sustavima hlađenja godišnje, do 2030. Komisija planira revidirati pravila za uređaje za klimatizaciju do travnja 2017. Predložena revizija direktive o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu rezultirati će malim smanjenjem stakleničkih plinova u svim članicama, a procjenjuje se da će administrativni trošak njezine implementacije smanjiti za 98 milijuna eura godišnje.”

Kod obnovljivaca se uvodi jednostavniji pristup te se forsira uvođenje OIE u sustave grijanja i hlađenja. Tako opskrbljivači energijom postaju obavezni postići 1% godišnje veći udio zelene energije u ukupnoj prodaji do 2030. godine, što će biti kontrolirano u sklopu ciljeva energetske učinkovitosti.

Detaljnije možete pročitati ovdje.