energetska obnova zgrade elaborat

Energetska obnova zgrada – Prošlogodišnji elaborati ove godine više ne vrijede

Mnogi upravitelji zgrada, arhitekti koji projektiraju energetsku obnovu, a zadnjih mjeseci i predstavnici suvlasnika stanova doživljavaju pravu noćnu moru. Još uvijek je  nepoznanica kada će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati natječaj za sufinanciranje energetske obnove, hoće li se izradu projekata energetske obnove morati dodatno plaćati te hoće li im Fond odobriti sufinanciranje radova.

Ove su godine zbog zahtjeva EU, koji je odobrilo 100 milijuna eura Hrvatskoj za energetsku obnovu u razdoblju od 2016. do 2020., promijenjena pravila sufinanciranja, na što upravitelje i predstavnike zgrada Fond nije upozorio. Prošle godine je bilo dovoljno prijaviti se na natječaj za sufinanciranje ukoliko su zgrade izradile projekat energetske obnove s minimalno 30 posto uštede energije. Ove godine taj je uvjet povećan na 50 posto, a prošlogodišnja tri natječaja za sufinanciranje ove godine će biti dio jednog natječaja. Riječ je o natječajima za energetsko certificiranje (utvrđivanje energetskog razreda zgrade), za izradu projektne dokumentacije i za izvođenje natječaja.

Time se ubrzava procedura dodjele sredstava i zgrade više neće morati čekati nekoliko godina nakon što krenu u energetsku obnovu. Međutim, zaboravili na one koji su lani krenuli u izradu certifikata i projektne dokumentacije, a nisu stigli aplicirati za sredstava kojima bi platili radove.

Od anonimnog izvora se doznaje kako u Fondu nisu zaboravili nego očito nisu znali što će se dogoditi godinu dana poslije, iako su znali da će se ubuduće energetsku obnovu sufinancirati iz fondova EU  umjesto nacionalnim sredstvima.