energetski certifikat oznake

Uredba za označavanje energetske učinkovitosti

Danas Europski parlament glasa o prijedlogu Uredbe za označavanje energetske učinkovitosti kojom bi se vratile energetske oznake na skalu od A do G.

“Istraživanja su pokazala da 85% kupaca uvažava energetsku oznaku prilikom kupovine električnih uređaja. Postojeće energetske oznake koje su uključivale i A+ do A+++ razrede bile su dosta zbunjujuće za potrošače. Naime, gotovo svi proizvodi na tržištu su bili u nekom od A razreda. Povratkom na jednostavniju skalu omogućiti će se veća ušteda energije. Europska komisija je izračunala da će svako kućanstvo mjerama energetske učinkovitosti uštedjeti oko 480 eura godišnje.”, kaže hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan.

Prijedlog sadrži i jasnija pravila o promotivnim kampanjama i nacionalnim poticajima za promicanje viših razreda učinkovitosti te se njime nastoje poboljšati mehanizmi za izvršavanje i transparentnost prema kupcima stvaranjem baze podataka o proizvodima obuhvaćenima zahtjevima za označivanje energetske učinkovitosti.

Procjenjuje se da oko 15% proizvoda na tržištu nije točno označeno. ”Europska komisija je izračunala kako će se mjerama pojačane energetske učinkovitosti na godišnjoj razini uštedjeti oko 200 milijardi kWh, tj. ukupna potrošnja Latvije, Litve i Estonije. Cilj EU je povećati energetsku učinkovitost za 27% do 2030.”, kaže Borzan.