energetski-centar-bracak

Otvoren Energetski centar Bračak u Zaboku

U petak, 17. ožujka 2017. godine svečano je otvoren Energetski centar Bračak. Otvorenju centra prisustvovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Ukupnu investiciju vrijednu 24 milijuna kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Otvaranjem Energetskog centra Bračak ne otvaramo samo ‘zgradu u kojoj će se nešto raditi’, nego otvaramo ‘knjigu budućnosti’ naše Hrvatske. U stvarnosti ovog prelijepog dvorca obitelji Kulmer iz 1887. godine danas možemo vidjeti viziju Hrvatske 3. tisućljeća. To je vizija Hrvatske koja uključuje sve njezine potencijale, počevši od ljudi do kulturne i svake druge baštine. Niskougljično društvo, bazirano na zelenim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije, nema alternativu. Zemlje koje to shvaćaju danas su najrazvijenije i najuspješnije zemlje. Takvom ja vidim našu Hrvatsku i učinit ću sve što mogu da ona to bude“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

„U Hrvatskoj zasad ne postoji sličan centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji bi pružao potporu projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije unutar javne uprave. Stoga će se uspostavom Energetskog centra Bračak u rekonstruiranom objektu pod spomeničkom zaštitom uspostaviti potrebna struktura za cjelokupno područje Republike Hrvatske. Energetski centar poznati je europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina“ rekao je v.d.  ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić.

 

Korisnost energetskih centara

Energetski centri su u pravilu prostor demonstracije najboljih tehnologija te mjesto provedbe obrazovnih aktivnosti.

U Hrvatskoj dosad nije postojao nacionalni centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Nova vizija energetski održivog razvitka Europske unije do 2020. daje veliki prostor te pruža brojne prilike za jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta kroz provedbu projekata obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Obnovljivi izvori energije su preduvjet energetski održivog razvoja, a na nacionalnoj i regionalnoj razini na javnom sektoru je da, putem djelovanja na vlastitom području, potakne njihovo aktivno korištenje.